Det blir nog stormigt nästa år

Så här i slutet av året ägnar sig många åt att sammanfatta året som gick och sia om året som kommer. Själv tror jag att 2020 blir ett stormigt år, och detta inte enbart på grund av klimatförändringar. Det har nu gått ett år sedan ”Januariavtalet” slöts och den Socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde. Det har varit ett på många sätt utmanande år, med en högerkonservativ budget och ett avtal med flera liberala reformer.

Före valet tänkte jag, som haft förmånen att vara riksdagsledamot både i majoritet och i opposition, att jag i alla fall visste hur vi skulle arbeta oavsett valresultat. Så blev det inte. Det blev en helt ny situation. Jag kan villigt erkänna att jag kände mig rätt vilsen i början. Vår vardag var inte sig lik längre. Plötsligt skulle vi genomföra saker som jag aldrig trott att en S-ledd regering skulle göra (slopa värnskatten) och jag skulle försöka samarbeta med andra personer än tidigare.

Nu kan jag konstatera, när vi lagt vår första gemensamma budget, att vi faktiskt börjar leverera på hela 30 Socialdemokratiska vallöften. Här följer några exempel: Vi bygger ut kunskapslyftet 2020 och antalet platser ska fortsätta öka de kommande åren. Vi lovade att satsa mera på välfärden och nästa år kommer ytterligare fem miljarder till kommuner och regioner utifrån den utlovade trappan. Vi satsar på bredband, servicekontor i hela landet och investeringsstöd för fler äldreboenden, studentbostäder och hyresrätter. Vi förstärker polisen och hela rättskedjan, men också förebyggande insatser för att motverka att unga hamnar i kriminalitet. Vi satsar på att förebygga äldres ensamhet och att avskaffa skillnader i beskattning mellan pensionärer och löntagare mm. Listan kan göras lång. Om man tänker på hur mandatfördelningen i riksdagen ser ut så är det faktiskt ett riktigt bra resultat. För vad hade vi fått om vi varit i opposition?

Ja, då hade vi fått protestera högljutt mot slopande av värnskatt, förändringar i arbetsrätten, mer privatiseringar och fler orättvisa skattesänkningar. Men hade det gjort någon skillnad? Nä, troligtvis ingen alls. Vi hade fått stå vid sidan av och se samhället förändras, kanske oåterkalleligt, i en helt annan riktning än den vi önskar.

Så sammanfattningsvis är jag oerhört tacksam över att vi fortfarande är med och styr landet, att vi har en trygg, stabil ledare som klarar av att förhandla och står pall när det blåser. Den senaste stormen, när vänstern ihop med borgarna skulle avsätta vår nytillträdde arbetsmarknadsminister, ebbade ju ut i en stilla västanfläkt.

Så sammanfattningsvis är jag oerhört tacksam över att vi fortfarande är med och styr landet, att vi har en trygg, stabil ledare som klarar av att förhandla och står pall när det blåser.

Men att det kommer att fortsätta blåsa från alla håll, det är jag säker på. Jag lovar att göra mitt bästa för att stå kvar med båda fötterna på jorden även nästa år. Till sist vill jag önska alla en riktigt god jul.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland