Porr – En orsak till sexköp

De senaste veckorna har det skrivits spaltmeter om Paolo Roberto som åkte fast för sexköp. I stort sett samtidigt kunde vi läsa om moderaten Hans Forsberg i Kungsbacka som gjort samma sak. Av den moderata partiledningen beskrevs det som att han gjort ”en olycklig grej”, och i Paolos fall ursäktade han sig med att han hade ett ”hål” inom sig som han försökte fylla. Och båda hävdar att det var första gången de gjorde något liknande och hade ”oturen” att åka fast.

Detta har det skrivits hur mycket som helst om, både på sociala medier och i andra nyhetsmedia. Något som jag saknat är en analys av vad det är som får en vanlig man att tycka att det är okej att betala för ett övergrepp på en kvinna, och vad man skulle kunna göra för att motverka detta. För fakta visar att det är precis vilka män som helst som begår dessa betalda övergrepp. Män i alla åldrar, yrkesgrupper och sociala sammanhang. Allt från studenter till familjefäder.

En gemensam nämnare som alla de organisationer som har stor kunskap om frågan tar upp är porren. Eller som en föreläsare sa som jag lyssnade till:”Alla som tittar på porr köper inte sex, men alla som köper sex har tittat på porr”.

Jag tror att många av oss (i alla fall i min ålder) är väldigt omedvetna om hur porrkonsumtionen ser ut idag. Att de flesta får sin första kontakt med porr redan i låg/mellanstadiet och att det är i skolan som man kommer i kontakt med den. Vad gör det med unga människors inställning till sex? Med synen på hur män och kvinnor ska vara och bete sig? Jag skulle vilja dela med mig av några reflektioner från Ulrica Stigberg, präst på fryshuset, som jag haft förmånen att lyssna till.

Ulrica berättar om ett samtal med en ung kille där hon frågar ”Hur känns det att se en sån film, där fyra killar i din ålder, våldtar en flicka? Pojken svarar ”Jag har sett sånt så många gånger att det känns faktiskt inget speciellt”. Och i en enkät till unga, där man frågar vad som är bra med porr, svarar både killar och tjejer ”det bästa är att man lär sig hur man gör”.

Det känns alltså inget särskilt att se en kvinna utsättas för övergrepp och man lär sig hur man gör.

Om detta borde vi verkligen tala mera och på allvar fundera över hur vi kan förhindra att unga människor får en snedvriden syn både vad gäller sex, och könsroller i allmänhet. Tyvärr har jag inte sett många ord om porr nämnas i de senaste veckans skriverier, men det hör ihop med prostitution och sexköp, och om det måste vi kunna diskutera och debattera utan att ses som någon slags moralens väktare som är emot allt som är roligt. Och allra helst borde män debattera frågan, för det är män som oftast är förbrytarna när det gäller porr, prostitution och sexköp. Kvinnorna är offer, och att lösa problemet tycks vara något som överlåts till kvinnorörelser och kvinnoorganisationer. Det duger inte!

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email