Vi klarar det tillsammans

I vanliga fall brukar jag tycka att november är en rätt eländig månad. Löven har fallit, snön har ännu inte kommit och det känns som att det nästan aldrig blir riktigt ljust. Jag trodde inte att november skulle kunna bli mer eländig än så, men tänk så fel jag hade. Det här året är det faktiskt mycket värre än vanligt. Den pågående coronapandemin, som vi fick vila lite ifrån under sommaren, har åter slagit till med full kraft. Smittspridningen ökar i alla regioner, fler och fler regionala och lokala restriktioner införs,  och värst är det i storstadsområdena. Häromdagen var Ulf Kristersson ute och kritiserade regeringen för att testningen inte fungerade som den skulle. Det är intressant eftersom det är regionerna som ansvarar för testningen och moderaterna är faktiskt med och styr i 70% av dem. Värst är det i Stockholm, där (M) styrt väldigt länge. Nåväl, jag tror att det skulle uppskattas om vi kunde försöka lägga allt politiskt spel åt sidan och istället hjälpas åt för att klara av den här pandemin så bra som möjligt. Det tycker jag att svenska folket har rätt att kräva.

Sent i onsdags presenterade regeringen nya restriktioner för att få bukt med smittspridningen. Alkohol ska inte få serveras efter kl.22.00. Det innebär att krogar och annan liknande verksamhet med alkoholservering får stänga 22.30. Det är bra. Uppenbarligen har inte folk tagit statsministerns uppmaning om att ”det får vara slutfestat” på allvar, det har vi tydligt sett på mingel- och festbilder under hösten.

Nu gäller det att vi alla drar vårt strå till stacken för att bromsa smittspridningen, och därigenom skydda våra svagaste och mest utsatta, våra äldre. Det gäller att inte umgås med andra än de närmaste, tvätta händerna ofta, använda handsprit och undvika att vistas inomhus med många människor i köpcenter och liknande. Hemarbete för de som kan, och inga resor överhuvudtaget.  Själv har jag läst mig att beställa dagligvaror via nätet och bara hämta kassarna utanför butiken. Så väldigt smidigt och samtidigt blir det en person mindre i butiken. Apoteken har också väldigt bra service via nätet. Om alla vi som kan och har möjlighet använder den här typen av tjänster har det väldigt stor betydelse. Om vi hjälps åt kanske sjukvårdpersonalens jul kan bli dräglig, om inte så kommer de att åter få jobba alldeles för mycket. Och framförallt kan vi rädda liv.

Jag känner mig trygg med att regeringen kommer att göra allt de kan för att komma till rätta med situationen. Pengar kommer att anslås till vaccin och annat som behövs. Nya restriktioner kan komma. Men regeringen klarar det inte själva. Det är vad du och jag gör, vad vi väljer och hur vi beter oss i vår vardag som avgör. Vi klarar det om vi gör det tillsammans.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email