2020 går mot sitt slut -snart är året här när vi ska besegra pandemin

Så är vi inne i den allra sista delen av 2020. Ett år som de flesta av oss hoppas aldrig ska återupprepas. Själv är jag oändligt trött på social distansering, arbete på distans och brist på all form av gemenskap som kultur, musik – och idrottsevenemang innebär. Dessutom är det gråmulet i stort sett varje dag och ingen snö. Om en vecka infaller årets mörkaste dag men, vet ni, sen går vi faktiskt mot ljusare tider! Jag ser verkligen fram emot 2021. Jag hoppas det blir det år då vi besegrar denna eländiga pandemi. Förutsättningarna är goda när jag följer hur Sveriges regioner förbereder sig för massvaccination av befolkningen. Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse att staten åtar sig att betala för vaccinationer, medan regionerna ansvarar för att utföra vaccinationerna.

Vaccinsamordnaren har lyckats väl i sitt uppdrag att teckna avtal med olika vaccinleverantörer för att säkerställa att vi snabbt får tillgång till vacciner så snart de blir godkända. Det gemensamma målet i överenskommelsen är att alla över 18 år ska erbjudas vaccin innan sommaren. Regeringen har avsatt nio miljarder kronor för vaccin och vaccinering som blir avgiftsfri för medborgarna. Brist på pengar ska alltså inte vara ett hinder för att vaccinera sig, det har Statsministern varit tydlig med. Jag är verkligen tacksam över att bo i ett land där de som är i störst behov får först och plånbokens storlek saknar betydelse i en situation som denna.

Jag är övertygad om att vaccinationerna kommer att vara en väldigt viktig del av pandemibekämpningen, men fram till dess de kommit igång är det oerhört viktigt att vi fortsätter följa de råd och rekommendationer som ges. Vi måste fortsätta hålla distans, tvätta händerna ofta, använda handsprit och undvika folksamlingar. Årets jul- och nyårsfirande kommer inte att bli som vanligt. Men vi kommer att göra det så säkert som möjligt, för att inte mista nära och kära, och för att förhoppningsvis få ha stora kalas tillsammans igen när pandemin är över.

Årets jul- och nyårsfirande kommer inte att bli som vanligt. Men vi kommer att göra det så säkert som möjligt, för att inte mista nära och kära, och för att förhoppningsvis få ha stora kalas tillsammans igen när pandemin är över.

I riksdagen har vi lyckats ställa om på ett bra sätt så att arbetet kan fortgå, men visst saknar jag alla besök, möten och samtal över en kaffekopp med både kollegor och medborgare.

I övrigt noterar jag att vi i socialutskottet ännu en gång har flest motionsförslag från allmänna motionstiden. Våra frågor engagerar många ledamöter. Drygt 3000 förslag ska vi hantera under riksdagsåret. Det blir ett spännande arbete där det gäller att de partier som samarbetar håller ihop, för visst märks det att det högerkonservativa blocket med M, SD och KD går samman mer och mer. Så sammanfattningsvis: snart är året här när vi ska besegra pandemin och när vi på allvar kommer att utmanas av högerblocket. Jag hoppas vi segrar i båda striderna.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email