Så fort kan demokratin hotas

Vår riksdagsledamot Kristina Nilssons första krönika för i år

Så har vi kommit en bit in på det nya året. Jag hoppas att alla kunnat njuta av julen och resten av helgerna, trots att vi inte kunnat fira på det sätt vi är vana vid. Jag brukar alltid ha en positiv känsla när ett nytt år står för dörren som ett oskrivet blad. Så har det även känts i år, då vaccinationerna mot covid-19 satt igång och utskottet har arbetat hårt över helgerna med att ta fram en ny pandemilag. Nu har vi de verktyg vi behöver för att fortsätta bekämpa pandemin, och förhoppningsvis ska vi så småningom kunna återgå till ett mera normalt leverne.

Min positiva känsla kom dock att grumlas något enormt när nyheterna från USA i veckan började kablas ut över världen. Strax efter lunch i onsdags stormades Kapitolium i Washington av Trump-anhängare. Fem personer dog i samband med våldsamheterna. Ledamöter som skulle ge ett formellt godkännande till resultatet i presidentvalet fick evakueras. Bilderna från CNN var för mig i det närmaste overkliga. Händer detta verkligen på riktigt? Polis med dragna vapen, krossade rutor och ledamöter som tar skydd. Ett brutalt angrepp på demokratin i ett land som vi känner som ett av demokratins främsta exempel.

I fyra år har jag både skrattat, förvånats och förfasats över Donald Trump. Hur kan en person som framstår som lögnaktig, egoistisk, rasistisk och instabil ens ha valts till president? Sedan dag ett har han oförtrutet arbetat med att sprida desinformation, skapa motsättningar, piska upp rädsla och slå split mellan grupper i samhället. När han så förlorar presidentvalet vägrar han erkänna sig besegrad och hävdar att valet är stulet. Uppenbarligen har han till och med lyckats så tvivel om demokratins grundvalar så till den milda grad att hans anhängare är beredda att avskaffa demokratin.

Så fort kan det uppenbarligen gå om makten hamnar i fel händer. I ett land där många av oss skulle säga att det var otänkbart.

När jag så småningom släcker nyhetssändningen och lägger mig för att somna tänker jag att kan det hända i USA kan det självklart hända vart som helst. Och det har redan gjort det i vår omvärld.

Vi brukar säga att vi aldrig får ta demokratin för given och att vi måste värna den varje dag. Aldrig har det väl känts så sant och viktigt som nu

Vi brukar säga att vi aldrig får ta demokratin för given och att vi måste värna den varje dag. Aldrig har det väl känts så sant och viktigt som nu. Därför är jag ofantligt glad över de hundratals mail jag fått den senaste tiden från medborgare som oroar sig för att pandemilagen innebär att demokratin avskaffas. Att det finns ett engagemang, att man håller ögonen på vad som händer i parlamentet och att man värnar demokratin. Nu känner jag mig väldigt trygg med att den lag som beslutades i fredags enbart gäller covid 19 och enbart gäller under en begränsad tidsperiod. Dessutom har vi inarbetat kontrollmekanismer som gör att den inte ska kunna missbrukas. Jag beskriver den gärna mer vid ett annat tillfälle. Däremot hoppas jag att, i ljuset av vad som hänt i USA att ett antal partiledare tar sig en rejäl funderare på vilka de vill sitta i samma båt med i framtiden.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email