Lång resa med oväntat mål

Anna-Belle Strömberg, vårt senaste tillskott i riksdagsgruppen från Västernorrland berättar om hur hennes bakgrund och uppväxt fört henne vidare in i politiken

Ett samhälle förändras ständigt och vi människor förändras också med åldern, intressen och med familjesituation. Men några grundmönster är sig lika. Hela tiden hittar man en kamp kring jämställdhetsfrågor och demokratins roll.

Min egen resa till att gå med i partiet, grundlades redan som barn.

Vi flyttade en del under mina första levnadsår. Det var Stockholm, Ramsele, Hoting och slutstationen blev Björna, ett litet samhälle utanför Örnsköldsvik. Där jag växte upp från fyra års ålder. Vi hade ingen koppling till Björna utan det var jobben som styrde.

Mamma och pappa var engagerade i barn och ungdomsfrågor, idrott, Unga Örnar och startade en fritidsgård. Det var ett sätt att komma in i bygden och hitta gemenskap.

Jag är helt övertygad av att man som barn formas av sina föräldrar och därav att jag alltid deltagit i föreningsaktivitet, ledare av olika slag genom min ungdom.

När jag senare bildade min egen familj med barn så ville jag engagera mig i barnens skolmiljö, ville att dom skulle få en bra utbildning, och växa upp med goda förutsättningar.

Så jag gick med i partiet, kände mig trygg med socialdemokraternas syn på människan.

Ganska snart blev jag invald i Barn- och utbildningsnämnden, därefter blev det både Humanistiska nämnden, Omsorgsnämnden och vice ordförande Kommunstyrelsen i Örnsköldsvik.

Efter 26 år och 7 mån med kommunala uppdrag kliver jag nu på ett nytt uppdrag som riksdagsledamot och ser fram emot nya intressanta frågor och tillsammans med övriga 99 ledamöter kämpa för Socialdemokratisk politik.

Jag hade nog aldrig för 26 år sedan trott att jag skulle kunna bli riksdagsledamot, men har man ett samhällsengagemang, vill förändra och brinner för frågor så man vet aldrig vart det kan leda. Så gå med i vårt parti du med, för det kanske blir en riksdagsplats för dig med.

Det fina med vårt parti är att man kan röra sig fritt mellan alla intressen som fångar en. Alla är välkomna oavsett kön, klass, åsikter, och det viktigast är att man kan vara sig själv.

Anna-Belle Strömberg (S)

Riksdagsledamot

facebook Twitter Email