Ett tack till Stefan Löfven

Det kom som en stor överraskning för mig, när Stefan Löfven i sitt sommartal, meddelade sin avgång. Visst hade jag funderat ibland hur länge han skulle orka, hur många fler kriser han skulle tvingas reda ut, och hur mycket politiskt spel han skulle tvingas hantera i det rådande parlamentariska läget. Och visst hade jag funderat hur nästa års valrörelse skulle bli om den största frågan skulle vara hur länge statsministern skulle sitta kvar efter valet.

Nu behöver jag inte fundera över det längre. I dag (onsdag) såg jag Stefan gå in i riksdagshuset för sista gången som statsminister, för att lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Jag är vanligtvis inte en särskilt lättrörd person, men det var ett ögonblick när jag faktiskt kände att tårarna var nära. För vilken insats han har gjort!

När Stefan blev vald till partiordförande var vi ett parti och en riksdagsgrupp i en oerhört turbulent situation. Mona Sahlin hade avgått efter valet 2010, Håkan Juholt tillträtt, och vad som hände under hans 10 månader som partiordförande vill jag helst inte tänka på.

Då klev Stefan in med lugn, tålamod och sin starka ideologiska kompass. En tydlig ledare som fick oss alla att steg för steg känna trygghet och framtidstro, dra åt samma håll, och jobba tillsammans. Detta genom att se oss alla, låta alla komma till tals, diskutera och argumentera och slutligen komma överens. Något unikt med Stefan, tycker jag, är att han verkligen lever efter sina ideal. Kampen för allas lika värde har gått som en röd tråd genom hela hans tid som statsminister. Och allas lika värde gäller verkligen alla, inte bara i högtidliga tal, utan även i vardagen, i riksdagsgruppen och i alla hans möten. Att se alla, inte osynliggöra någon eller tillmäta någon större betydelse än någon annan, det är unikt.

Sen är han ju självklart inte en oäven förhandlare, och det har ju gjort att han lyckats reda ut ohyggligt svåra parlamentariska situationer, fortsätta leda landet och spräcka alliansen.

Nu när han lämnar, lämnar han efter sig ett parti i harmoni, med en tydlig utstakad väg framåt. Jag kommer inte exakt ihåg när jag första gången pratade om det starkare samhälle vi vill bygga, men det var många år sedan ute på Domsjö S-förening. Han lämnar över till en ytterst kompetent partiledare som kommer att fortsätta på vår inslagna väg tillsammans med hela partiet. Ett stort och innerligt tack till dig, Stefan, för allt du gjort. Jag vet inte var vi hade varit utan dig, men det kunde aldrig ha varit bättre. Och jag lovar: Vi ska säga som det är och göra det som krävs, och allas lika, okränkbara värde, ska fortsätta leda oss framåt.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email