Tankar kring jul

Vår riksdagsledamot Kristina Nilsson skriver om alkoholmonopolets ställning om gårdsförsäljning blir tillåtet

Så har vi tänt det tredje adventsljuset och det är åtta dagar kvar till julafton. Många kallar julen för barnens högtid, och för många barn är det en tid av förväntan och glädje. En möjlighet för lite ledighet, tid att umgås med familj och vänner, och kanske kommer tomten med något som finns på önskelistan. Tyvärr är det inte så för alla barn. Fortfarande är det allt för många barn som istället känner oro. Oro för hur det ska bli under julhelgen när de minns hur det varit tidigare år. Mängder av alkohol, berusade vuxna, bråk, kanske till och med våld och besök av polisen. Eller fattigdom. Utan förhoppningar om firande med julmat och klappar, och känslor av skam över sin utsatta situation. Inte sällan är det samma barn som drabbas av alltihop sammantaget. Vad kan vi då göra för att hjälpa de utsatta barnen? Det är naturligtvis mycket som krävs. Det är glädjande att se olika initiativ både från privatpersoner och organisationer. Ett initiativ som pågått i många år är IOGT:s ”Vit jul”. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi tillsammans fortsätter prata om alkoholens skadeverkningar. Det är så oerhört tydligt hur barn påverkas av vuxnas alkoholintag, även vid mindre mängder. Alkohol är också starkt förknippad med våld i nära relationer, olyckor och många sjukdomar. Forskningen är entydig: tillgänglighet och pris är det som avgör om konsumtionen blir högre eller lägre. Jag föredrar att den blir lägre, inte bara över jul utan året om. Därför är den modell vi har i Sverige, med systembolagets monopol oerhört viktigt för mig. Dessutom tycker jag som konsument att servicen är utmärkt, sortimentet stort och av hög kvalitet.

I dagarna har en utredning presenterats som föreslår att gårdsförsäljning av alkohol ska införas i Sverige. Jag har ännu inte läst hela utredningen, men för mig är det absolut avgörande att förslagen överensstämmer med EU:s konkurrenslagstiftning och inte hotar vårt svenska monopol.

Det kan låta harmlöst att folk ska få köpa nån flaska vin när de besöker en producent, och visst, det i sig gör ingen skillnad, men äventyras monopolet då lär vi se växande problem.

Det kan låta harmlöst att folk ska få köpa nån flaska vin när de besöker en producent, och visst, det i sig gör ingen skillnad, men äventyras monopolet då lär vi se växande problem.

Nu ska regeringen ta ställning till utredningens förslag som kräver en grundlig analys, men Centerpartiet vill inte vänta. Vid torsdagens sammanträde i Socialutskottet lades ett initiativ fram där Centern vill att Riksdagen tar över ärendet snarast om inte regeringen genast gör som Centern säger, och omedelbart skickar ut utredningen på remiss. Det finns mycket att säga om detta, men en sak är säker. Centern värnar inte främst om monopolet och definitivt inte om utsatta barn. Det är anmärkningsvärt att detta är den enskilda fråga som uppenbarligen engagerar Centerpartiet så till den grad att de struntar i en ordentlig analys av förslagens konsekvenser. Risken att alkohol framgent kommer att säljas i vanliga butiker dygnet runt struntar man uppenbarligen i, och då kommer fler barn att få anledning att känna ännu mer oro inför julen. Det tänker jag fortsätta att kämpa emot.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email