Inga elever ska påtvingas religiösa inslag i skolan.

Insändare från Bildningsnämndens S-grupp

Den 27 april beslutade majoriteten i bildningsnämnden att avstyrka Broskolan AB:s ansökan till Skolinspektionen om att etablera en ny gymnasieskola i Örnsköldsvik.

Vi vill klargöra bakgrunden till vårt ställningstagande.

Vi socialdemokrater är i grunden för mångfald. Vi ser gärna fler aktörer inom skolans verksamhet, under förutsättning att de kompletterar den kommunala skolan och har en värdegrund som bygger på våra grundläggande fri- och rättigheter.

Vi värnar religionsfriheten, så länge religionen utövas av egen vilja. Varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning i frågor om religion och livsåskådning och ha rätt att utöva sin tro utan att hindras eller påverkas. Skolan ska dock inte stå för religiösa inslag och ingen elev ska bli påtvingad religiösa inslag i skolans lokaler. Skolan ska verka för mångfald, där eleverna får möjlighet att ställas inför flera olika perspektiv och uppfattningar.

En skola utan konfessionella inslag utesluter dock inte att t.ex. skolavslutningar kan firas i kyrkan, så länge tonvikten läggs på tradition snarare än religion. Att lära sig om traditioner och kulturarv är en självklar del av skolan.

I Örnsköldsvik har vi socialdemokrater alltid stått upp för elevers fri- och rättigheter. Vi har därför alltid avstyrkt ansökningar från religiösa friskolor, då vi anser att religiös påverkan inte är förenligt med dessa fri- och rättigheter.

För oss är det viktigt att skolan är och förblir icke-konfessionell.
Bildningsnämndens S-grupp

Publicerad på Allehanda.se 11 maj 2017

facebook Twitter Email