Tack för förtroendet!

Jag vill börja med att tacka alla för förtroendet att representera Västernorrland och Socialdemokraterna i Sveriges riksdag de kommande fyra åren. Ett finare uppdrag finns inte i vår demokrati och jag kommer att göra mitt bästa för att förtjäna det förtroende jag fått.

Mitt första år i riksdagen och i kulturutskottet var ett fanatiskt uppdrag fyllt av studiebesök, debatter och ett år av budgetomröstning, pandemi, krisstöd, återstartspaket, kriget i Ukraina, NATO och det mest fantastiska var att vi fick vår första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson.

Nu går vi in i en ny mandatperiod med den mest högerkonservativa regeringen i historisk tid. Vi kommer att få se ett annat Sverige, där grupper ställs mot varandra. Fler lyxbåtar och färre skolkuratorer, förbud av böcker på bibliotek på andra språk än svenska, avskaffandet av modersmålsundervisning, otrygga anställningar, lägre ingångslöner, sänkt A-kassa och ersättningen vid sjukdom. Det skrämmer mig att vi nu är påväg in i ett styre som tror att hårdare straff får människor att sluta vara kriminella, som vill tvångsomhänderta 2-åringar som inte klarar språktestet, ADHD-screena 5-åringar i utsatta områden, ge 9-åringar skamstraff om de inte sköter sig.

Vi behöver bli fler Socialdemokrater i Västernorrland och hela norra Sverige. Det är oroväckande att vi får färre riksdagsmandat från Jämtland och Norrland. Dessa viktiga poster tillfaller nu ledamöter som inte bor i våra län. I Jämtland så förlorade Centern sitt riksdagsmandat till en ledamot från Västerås, i Norrbotten tillfaller ett mandat en SD-ledamot bosatt i Kalmar, två riksdagsledamöter båda tidigare centerns mandat är nu SD:s. Det är beklagligt att ingen av dessa personer är bosatta eller insatta i utmaningarna som finns i våra län, frågan kvarstår om/hur dom kommer att driva frågor.

Jag tror inte alla som röstade i vårt län förstod det. 

Jag har aldrig arbetat i opposition, men jag törs lova att om de högerkonservativa fixar en regering- kommer vi Socialdemokrater, under ledning av vår fantastiska Magdalena Andersson, fixa en opposition de sällan kommer att glömma, vi kommer att vara redo att ta över när som, för vi såg redan förra veckan hur svaga dom är när regeringsunderlaget sprack redan vid första omröstningen av vice talman. Högerpartierna var väldigt tydliga i valrörelsen att dom var överens. Nu signalerar man att högkostnadsskyddet inte kommer att hinnas med till 1 nov, att redan backa från det man sa i september är väl magstarkt. Frågan är hur dom ska kunna hantera och ta ansvar över det ekonomiska läget, det rådande kriget i närområdet, gasledningar som saboteras och Nato processen. Men som tur är, är det vår Magdalena Andersson som hanterar kriserna under tiden Ulf Kristersson försöker förhandla fram en ny regering, och det känns tryggt.

Du behövs mer än någonsin nu, så ta chansen och häng med oss Socialdemokrater.

Anna-Belle Strömberg (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

facebook Twitter Email