Rör inte ungdomskortet!

Mitt i brinnande inflation kan inte högern ersätta vårt fria ungdomskort för bussar med avgifter. Anna-Britta Åkerlinds minoritetsstyre måste lyssna på unga och barnfamiljer: de vill ha kvar våra fria ungdomskort.

Först och främst vinner hela samhället på att unga kan röra sig fritt. När högern begränsar unga har de inte råd att ta jobbet i grannbyn. Att vara ledare i föreningen. Att hälsa på kompisar. Det är företag som blir utan arbetare. Föreningar som aldrig föryngras. Unga som skärs av från samhället.

Dessutom är det galet att göra kollektivt åkande dyrare mitt i en klimatkris. Medan länder som Tyskland, Österrike och Luxemburg gör kollektivtrafiken tokbillig höjer högern kostnaderna. Varför vill högern öka utsläppen?

Självklart ska kommunen hushålla för att undvika enorma nedskärningar. Men högern ljuger när de säger att deras nedskärningar är nödvändiga. Socialdemokraterna har länge tagit ansvar för Öviks ekonomi. Det gör vi även i år utan att skära ned på ungdomskortet, utan att skära ned på kulturskolan, utan att skära ned 80 miljoner på välfärden.

När vi kämpar mot inflation och klimatkris kan inte högern göra bussen flera tusenlappar dyrare varje år. Anna-Britta Åkerlind måste backa från sina onödiga nedskärningar. Hon får gärna rösta på vår budget som räddar ungdomskorten.

Carolina Sondell (S), Mikael Malmén (S), Caisa Johansson (SSU) och August Lundin (SSU)

facebook Twitter Email